Potrawa za datek
17 dni! 17 potraw! 17 godzina! – to wspólna akcja organizatorów Śląskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Görlitz i stowarzyszenia Förderverein Kulturstadt Görlitz-Zgorzelec. W jej ramach, przez 17 dni jarmarku, codziennie inny zespół kucharski przygotowywał potrawy, sprzedawał je za datek, a uzyskaną kwotę przekazywał na wybrany przez siebie cel dobroczynny.
17 dni x 17 potraw x 17 godzina = 7 119 euro
W ubiegłym roku na cele charytatywne przekazano 5 tys. euro. Teraz udało się zebrać znacznie więcej. 17 zespołów kucharskich zgromadziło łącznie 7 119 euro. Sprawdziliśmy, kto gotował i na jakie inicjatywy przeznaczono datki.
Pierwszego dnia odwiedzający jarmark mogli skosztować potraw przygotowanych przez zespół kucharski Syrlitz, który serwował falafel, czyli smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy oraz baklawę – deser z ciasta francuskiego. Kucharski team zdecydował, że zebraną kwotę 299,50 euro przeznaczy dla Second Attempt T.Z. – Interkulturalne Projekty w Görlitz.
Drugiego dnia w kuchni pojawił się zespół kucharski Sportfreudne Klingewalde. Ich specjalnością był oryginalny gulasz wiedeński z knedlami domowej roboty oraz deser – strudel z jabłkami z sosem waniliowym. Datek w wysokości 450 euro przekazano Młodzieżowej Drużynie Piłkarskiej SV w Ludwigsdorfie.
Trzeciego dnia szef kuchni polecał saksoński makaron ziołowy. Grupa Stadtschleicher w Görlitz zebrała 333,34 euro dla Centrum Geriatrycznego Kliniki Miejskiej w Görlitz.
Czwartego dnia zespół kucharski Engagierte Stadt Görlitz przekazał 203,95 euro dla Biura Rodzinnego w Görlitz. A spróbować można było „wariacji z chilli”.
Piątego dnia specjalnością zespołu kucharskiego Mira Robe Kocht był szpinak w cieście francuskim oraz ziemniaki w mundurkach. Zespołowi udało się zebrać 209,93 euro. Pieniądze przekazano stowarzyszeniu "Wzrastając z dziećmi T.Z.".
Szóstego dnia swoje kucharskie umiejętności zaprezentował team ViaThea Förderverein e.V., który oczarował smakoszy tradycyjną zupą kuchni rosyjskiej i ukraińskiej oraz kluskami w sosie gruszkowym. 470,01 euro wzmocni budżet ViaThea Zgorzelec/Görlitz.
Siódmego dnia 327 euro podzielono między schronisko dla zwierząt Krambambuli i Naszego Zoo w Görlitz. A zespół kucharski Küchenküken 7A przygotował aromatyczny rosół.
Ósmy dzień należał do LogVögel i ich kultowej grochówki. Gotowali dla podopiecznych Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Görlitz. Na ich konto przelano 312,18 euro.
Dziewiątego dnia zbierano na konserwację kryształowych żyrandoli w kościele w Dittersbach. Chór kościelny częstował śląską zupą z kiszonej kapusty oraz barszczem czerwonym. Zebrano 513,81 euro.
Dziesiątego dnia rodziny arabskie przygotowały ryżową kabsę, a na konto Willkommensbündnis Görlitz przekazano 212,37 euro.
Jedenasty dzień należał do stowarzyszenia Güsa i ich przyjaciół. Częstując bigosem wsparli 7-letniego Alexa chorego na nowotwór. Na jego konto wpłynęło 247,43 euro.
Dwunastego dnia Culina Antiqua dogadzała obfitym posiłkiem: golonką z kapustą kiszoną i świeżym chlebem. 264,29 euro podarowali Cateedrale Görlitz e.V.
Trzynastego dnia w kuchni zadomowiła się drużyna Aktionskreis fur Görlitz e.V., która przygotowała zapiekany gar z ciabattą oraz deser w postaci adwentowego tiramisu. Na rzecz Senckenberg Muzeum Historii Naturalnej w Görlitz zebrano 407 euro.
Czternasty dzień należał do burmistrza miasta Zgorzelec Rafała Gronicza, który osobiście serwował gościom Śląskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Görlitz aromatyczny żurek, ugotowany przez panie Andżelikę i Kazię z Miejskiego Klubu Seniora. Dobrowolne datki – 269,78 euro - za poczęstunek pyszną, rozgrzewającą zupą, podawaną z pajdą żytniego chleba ze zgorzeleckiej piekarni Państwa Karkowskich, zespół kucharski "Burmistrz Zgorzelca Rafał Gronicz & Miejski Klub Seniora w Zgorzelcu" przekazał Stowarzyszeniu Amazonek i osób z chorobą nowotworową w Zgorzelcu!
Piętnastego dnia zespół Görlitzer Wichtelwerkstatt przygotowując zupę ziemniaczaną i pyszne pralinki otworzył szeroko serca i portfele licznych dobroczyńców – zebrano 442,69 euro. Cała kwota została przekazana na rzecz Hospicjum Dzieci i Młodzieży w Görlitz.
Szesnastego dnia w kuchni królował zespół Die Hütte brennt, który podarował na gwiazdkę Szkole Gotowania dla Młodzieży "Iss wass" działającej przy Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Görlitz 1 268,32 euro. Było smacznie!
Siedemnastego dnia Wolny Zbór Ewangeliczny Görlitz serwując kliny ziemniaczane, kiełbaskę z curry, pieczoną kiełbaskę i smażone w oleju małe ciasteczka (Kräppelchen), a także syryjskie danie z ziemniaków ufundowane przez Abd Alilewi, uzbierał 887,40 euro na rzecz Christlicher Hospizdienst Görlitz.