NaStyku.pl

Ponad 7 tys. euro na cele dobroczynne

Dobra zabawa, smaczna kuchnia i przede wszystkim szczytne cele przyświecały uczestnikom wspólnej akcji organizatorów Śląskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Görlitz i stowarzyszenia Förderverein Kulturstadt Görlitz-Zgorzelec -17 dni! 17 potraw! 17 godzina.
Podczas tegorocznego jarmarku zespoły kucharskie zebrały ponad 7 tys. euro. | fot.: UM Zgorzelec.
Podczas tegorocznego jarmarku zespoły kucharskie zebrały ponad 7 tys. euro. | fot.: UM Zgorzelec.

Potrawa za datek

17 dni! 17 potraw! 17 godzina! – to wspólna akcja organizatorów Śląskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Görlitz i stowarzyszenia Förderverein Kulturstadt Görlitz-Zgorzelec. W jej ramach, przez 17 dni jarmarku, codziennie inny zespół kucharski przygotowywał potrawy, sprzedawał je za datek, a uzyskaną kwotę przekazywał na wybrany przez siebie cel dobroczynny. 

17 dni x 17 potraw x 17 godzina = 7 119 euro

W ubiegłym roku na cele charytatywne przekazano 5 tys. euro. Teraz udało się zebrać znacznie więcej. 17 zespołów kucharskich zgromadziło łącznie 7 119 euro. Sprawdziliśmy, kto gotował i na jakie inicjatywy przeznaczono datki.

Pierwszego dnia odwiedzający jarmark mogli skosztować potraw przygotowanych przez zespół kucharski Syrlitz, który serwował falafel, czyli smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy oraz baklawę – deser z ciasta francuskiego. Kucharski team zdecydował, że zebraną kwotę 299,50 euro przeznaczy dla Second Attempt T.Z. – Interkulturalne Projekty w Görlitz.

Drugiego dnia w kuchni pojawił się zespół kucharski Sportfreudne Klingewalde. Ich specjalnością był oryginalny gulasz wiedeński z knedlami domowej roboty oraz deser – strudel z jabłkami z sosem waniliowym. Datek w wysokości 450 euro przekazano Młodzieżowej Drużynie Piłkarskiej SV w Ludwigsdorfie.

Trzeciego dnia szef kuchni polecał saksoński makaron ziołowy. Grupa Stadtschleicher w Görlitz zebrała 333,34 euro dla Centrum Geriatrycznego Kliniki Miejskiej w Görlitz.

Czwartego dnia zespół kucharski Engagierte Stadt Görlitz przekazał 203,95 euro dla Biura Rodzinnego w Görlitz. A spróbować można było „wariacji z chilli”.

Piątego dnia specjalnością zespołu kucharskiego Mira Robe Kocht był szpinak w cieście francuskim oraz ziemniaki w mundurkach. Zespołowi udało się zebrać 209,93 euro. Pieniądze przekazano stowarzyszeniu "Wzrastając z dziećmi T.Z.".

Szóstego dnia swoje kucharskie umiejętności zaprezentował team ViaThea Förderverein e.V., który oczarował smakoszy tradycyjną zupą kuchni rosyjskiej i ukraińskiej oraz kluskami w sosie gruszkowym. 470,01 euro wzmocni budżet ViaThea Zgorzelec/Görlitz.

Siódmego dnia 327 euro podzielono między schronisko dla zwierząt Krambambuli i Naszego Zoo w Görlitz. A zespół kucharski Küchenküken 7A przygotował aromatyczny rosół.

Ósmy dzień należał do LogVögel i ich kultowej grochówki. Gotowali dla podopiecznych Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Görlitz. Na ich konto przelano 312,18 euro.

Dziewiątego dnia zbierano na konserwację kryształowych żyrandoli w kościele w Dittersbach. Chór kościelny częstował śląską zupą z kiszonej kapusty oraz barszczem czerwonym. Zebrano 513,81 euro.

Dziesiątego dnia rodziny arabskie przygotowały ryżową kabsę, a na konto Willkommensbündnis Görlitz przekazano 212,37 euro.

Jedenasty dzień należał do stowarzyszenia Güsa i ich przyjaciół. Częstując bigosem wsparli 7-letniego Alexa chorego na nowotwór. Na jego konto wpłynęło 247,43 euro.

Dwunastego dnia Culina Antiqua dogadzała obfitym posiłkiem: golonką z kapustą kiszoną i świeżym chlebem. 264,29 euro podarowali Cateedrale Görlitz e.V.

Trzynastego dnia w kuchni zadomowiła się drużyna Aktionskreis fur Görlitz e.V., która przygotowała zapiekany gar z ciabattą oraz deser w postaci adwentowego tiramisu. Na rzecz Senckenberg Muzeum Historii Naturalnej w Görlitz zebrano 407 euro.

Czternasty dzień należał do burmistrza miasta Zgorzelec Rafała Gronicza, który osobiście serwował gościom Śląskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Görlitz aromatyczny żurek, ugotowany przez panie Andżelikę i Kazię z Miejskiego Klubu Seniora. Dobrowolne datki – 269,78 euro - za poczęstunek pyszną, rozgrzewającą zupą, podawaną z pajdą żytniego chleba ze zgorzeleckiej piekarni Państwa Karkowskich, zespół kucharski "Burmistrz Zgorzelca Rafał Gronicz & Miejski Klub Seniora w Zgorzelcu" przekazał Stowarzyszeniu Amazonek i osób z chorobą nowotworową w Zgorzelcu! 

Piętnastego dnia zespół Görlitzer Wichtelwerkstatt przygotowując zupę ziemniaczaną i pyszne pralinki otworzył szeroko serca i portfele licznych dobroczyńców – zebrano 442,69 euro. Cała kwota została przekazana na rzecz Hospicjum Dzieci i Młodzieży w Görlitz.

Szesnastego dnia w kuchni królował zespół Die Hütte brennt, który podarował na gwiazdkę Szkole Gotowania dla Młodzieży "Iss wass" działającej przy Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Görlitz 1 268,32 euro. Było smacznie!

Siedemnastego dnia Wolny Zbór Ewangeliczny Görlitz serwując kliny ziemniaczane, kiełbaskę z curry, pieczoną kiełbaskę i smażone w oleju małe ciasteczka (Kräppelchen), a także syryjskie danie z ziemniaków ufundowane przez Abd Alilewi, uzbierał 887,40 euro na rzecz Christlicher Hospizdienst Görlitz.

Aktualna ocena: 0,0/5
Oceń zdjęcie:
Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym jeszcze nie napisaliśmy? Pisz na adres e-mail: lub daj znać nam na Facebooku.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

fot. NOSG

Zgorzelec: Dziesięciu cudzoziemców zatrzymanych na terenie miasta

Na granicy
wtorek, 16 kwietnia 2024, 09:43
Dziesięciu cudzoziemców po odmowie wjazdu do Niemiec zawróciło do Zgorzelca gdzie zostali zatrzymani przez funkcjonariuszy Straży Granicznej. Wobec zatrzymanych wszczęto postępowania administracyjne w sprawie zobowiązania do powrotu.

Zobacz również